Gratis verzending vanaf €40

Home » Story about Le blèd Mhaya

The story behind Le Blèd, Mhaya

 

De landbouwgronden in Marokko rondom het kleine dorpje Mhaya waren voor de jaren 70 in bezit van de Fransen.
Zij gebruikte deze vruchtbare gronden voornamelijk voor de wijnbouw. Een familielid van Yasmine (co-founder van Le Blèd) was eerst een doodgewone landbouwmedewerker. Na vertrek van de Fransen ging de Marokkaanse minister van Landbouw de grond verdelen onder de werknemers. Een grond kopen als landbouwmedewerker lijkt onmogelijk zou je denken? Hiervoor had de Ministerie  van Landbouw dè perfecte oplossing. Zo kreeg onder andere het familielid van Yasmine de mogelijkheid om een deel van de grond af te betalen, door de grond te verbouwen en van de oogst het grootste deel over te dragen aan overheid. Zo betaalde je stukje bij beetje de grond af.

De Fransen oogsten in die tijd voornamelijk druiven voor Marokkaanse wijn. Nadat de Fransen het dorpje Mhaya verlieten bleven de gronden kaal over. Mijn familie in Marokko besloot om olijfbomen te planten. Zij hadden in die tijd veel van de Fransen geleerd op het gebied van landbouw. De geplante bomen werden met veel liefde verzorgd. Het water waarmee de bomen werden besproeid kwam uit één bron uit het dorpje via kanalen langs de olijfgaard.

Mijn moeder vertelde mij dat zij vroeger als klein meisje samen met haar ouders meehielp de planten water te geven met kleine emmertjes.. In die tijd werd alles nog handmatig gedaan met hulp van de hele familie. Wat altijd centraal stond bij ons in de familie bij het produceren van de olijfolie, was dat de olijfolie toen al 100% biologisch moest zijn en ten alle tijden puur geperst moesten worden. Geen toevoegingen dus! Het is prachtig om te weten dat de mensen uit die tijd zonder enig onderzoek hiernaar te hebben gedaan waarde hechten aan de kwaliteit van de olijfolie en de olijfolie toen al op de correcte wijze verkregen. Ook werd er veel waarde gehecht aan het verzorgen van de werknemers, die in de tijden van de nieuwe oogst hielpen met het plukken van de olijven. Mijn opa zei altijd "betaal de werknemers op tijd/ goed en zorg ervoor dat zij niet op een lege maag werken". 

 

De kennis die ik nu heb van olijfolie en de geschiedenis van deze mooie grond inspireerde mij om de olijfolie uit het dorpje Mhaya waar ik van kinds af jaarlijks de gehele zomervakantie kwam naar Nederland te halen en deze mooie authentieke smaak over te dragen aan anderen. Het gebruiken van onze olijfolie met het verhaal erachter is een belevenis. Met een nauwe connectie uit het dorpje Mhaya zorg ik ervoor dat de olijfolie onder onze voorwaarden naar Nederland komt. Wij hebben er specifiek voor gekozen om niet aan massaproductie te doen. Hierdoor kunnen wij goed toezicht houden op de productie om zo olijfolie van goede kwaliteit te blijven leveren aan u.

Niet zomaar een olijfolie maar een olijfolie met een beleving.

 

- Yasmine El Kaouini (Co-Founder of Le Blèd)